Vem kom på idén med snus?

Idag är det inte ovanligt att se folk som snusar och det går även att köpa snus online som hos Snusnetto till exempel. Men hur kommer det sig att snuset uppfanns? Grejen var att snuset så att säga föddes så då svensken under 1700-talet blandade tobaksblad med salt och vatten och sedan lade detta under läppen. Men, resan började redan tidigare än så, och har tagit sig från Västindien, via det franska hovet, genom Europa och snusets historia började så tidigt som 1400-talet.

Snus har en lång historia

Redan under slutet av 1400-talet så kom européer i kontakt med tobak och det på Hispaniola (nuvarande Haiti) i Västindien. Det var 1492, då Columbus och hans män steg i land på ön. Infödingar kom med olika gåvor, varav en gåva var torra blad som infödingarna ansåg vara mycket värdefulla. På Columbus andra resa som gick till Amerika 1497 följde munken Ramon Pane med. Han kom då i kontakt med föregångaren till snuset. Det genom att han såg idianska präster dra upp ett pulver i näsan. Troligen bestod pulvret av tobak samt andra saker. Senare kom spanska och portugisiska sjömän att föra med sig tobaksplantan till Europa. Under 1500-talets mitt trodde man att plantan kunde bota sjukdomar.

Jean Nicot, fransk ambassadör i Lissabon kom i kontakt med denna planta på 1560-talet. Han tog med sig några plantor hem till Paris. Det kom snabbt att bli populärt med pulver av denna växt i de franska hovkretsarna. 

Till Sverige kom luktsnuset runt 1600-talet. 1700-talet blev den svenska tobaksindustrins genombrottstid. Man odlade tobak i Skåne, Gränna och Alingsås. Under 1800-talet kom man sedan på det med att lägga en prilla under läppen, ofta av egentillverkat snus från egna tobaksplantor. Senare under 1800-talet började snus tillverkas på fabriker. Seden togs med till Amerika, dit många svenskar emigrerade.

26 Mar 2020