Mat från Libanon

Libanon är ett land vars aromer och smaker kommer att finnas kvar länge i ditt minne. Dess kök förenar det bästa av medelhavsmat med de mest attraktiva aspekterna av den arabiska kosten. Ett sätt att njuta av det här i Sverige är att besöka en libanesisk restaurang. En sådan hittar du på www.laziza.se. Många av de traditionella rätterna du hittar i Libanon är baserade på olivolja, sesam, baljväxter, spannmål, grönsaker och frukt. Det är ett rikt och bördigt land, men ingredienserna i libanesisk mat är inte oändliga. Hur de tillagas gör dock varje maträtt helt unik.

Varje libanesisk måltid börjar med en mezze eller Mezza

När du är i detta underbara land och för första gången funderar på vad du ska äta i Libanon, kommer du att se att de flesta restaurangmenyer innehåller ordet mezze eller Mezza. Snarare än att vara en typisk rätt, är det en liten aptitretare som serveras som förrätt. Den består av flera olika rätter och delas vanligtvis.

Libaneserna är vana vid att gå ut på barer och äta mezze, men de gör det också hemma. Lite som tapas som äts i Spanien.

De libanesiska rätterna som består av mezze inkluderar vanligtvis kikärtshummus, ostar, stekt mat, sallader, oliver och bröd.

Om du är i Libanon och du beställer flera rätter att äta, kommer traditionella restauranger att servera dem med vårlök, mynta, tomater, oliver och pitabröd. Detta ingår vanligtvis i priset och är den riktiga libanesiska mezzen.

15 Feb 2023