Något som är riktigt gott tycker jag, det är najadlax. Har ju nämnt denna fisk förut, då jag brukar ha den på midsommar. Men den passar bra att äta när man vill. Det går att köpa färdig najadlax, så väl som man kan göra den själv. Det som är speciellt med denna är att man först gravar den för att sedan kallröka den.
Gravningen i sig är kortare än om den bara ska gravas, man gravar den i ett dygn, inte två. Sedan kallröker man den som vanligt.
Om du vill testa på att göra egen najadlax, så börjar du då att grava den. Du behöver då detta, per kg lax:
Dillen kan du antingen ha tillsammans med gravningskryddorna eller när du röker laxen. Eller helt enkelt hoppa över.
Du klappar sedan in din laxbit med dessa kryddor och lägger den i en plastpåse i kylen. Se till att vända påsen ett par gånger under tiden den gravas (24 timmar). Efter den är klar, ta ut laxen, skrapa av alla kryddor samt torka av den med en handduk. Låt den sedan lufttorka i kylen över natten.
Därefter kan du kallröka den, det i 10 timmar med alspån. Rökens temperatur får inte vara över 30° Låt gärna laxen vara kvar i röken över natten. Låt den sedan ligga i en plastpåse ett par dagar i kylen.