Midsommar är en härlig högtid tycker jag och den är inte långt borta här nu. Jag sitter här och planerar en del för maten, då det är vi som ska stå för lunchen så att säga. Givetvis kommer det att vara färskpotatis, grädddfil, gräslök och flera sorters sill. Men jag tänkte även bjuda på najadlax. Najadlaxen är först gravad och sedan kallrökt och passar bra för olika högtider. Ett sätt att servera den på är att ha vispad crème fraiche smaksatt med smörgåskrasse och lite senapspulver. Jag brukar beställa min fisk och mina skaldjur på nätet, så smidigt få hem till dörren. De har även hummer, beställ nu om du är sugen.
En del sill kommer jag att köpa, men ska även göra egen sill tänkte jag, eller ja inläggningarna. Bland annat ska jag testa att göra denna:
1/2 rödlök
2 msk hackad gräslök
1 lime
125g färska jordgubbar
1 pkt Abbas 5-minuterssill (420gr)
1,5 dl crème fraîche
1 krm kardemumma
salt, peppar
1. Hacka rödlök och gräslök och lägg i en bunke.
2. Skala och dela limen. Skär ut limeköttet och hacka det. Tärna jordgubbarna smått.
3. Slå lagen av sillen. Klipp ner filéerna i lagom stora bitar och blanda med löken, lime och jordgubbar. Vänd ner creme fraichen och smaka av med salt, peppar och kardemumma.
Jag tycker att denna sillen lät så spännande, så man måste ju prova, eller hur?