Har du börjat tänka på ditt sparande?

Att spara pengar, det vet de flesta om att det är bra att göra. Dock är det väldigt många som inte gör det. Om du redan har ett sparande, bra, men annars kan det vara hög tid att tänka på att skaffa dig det. 

Sparande handlar inte om en speciell summa eller en viss andel av de pengar som kommer in. Det hela handlar om att komma igång. Att förändra hur man tänker så att det blir en rutin att spara undan en viss summa för framtiden. Sen kan det ju förvisso vara bra att spara på olika sätt. En del för pension, en del att ha som buffert och en del för ett visst mål. Det går ju även använda en del av pengarna till att investera, som i trading med guld, läs mer här om guldpris med mera. 

Börja spara

Många anser att de inte har pengar över till att lägga på ett sparande. Men du måste inte börja med flera tusen per månad. Huvudsaken är att du kommer igång oavsett summa du kan avvara varje månad. Du kan börja enkelt med att lägga alla småpengar i en spargris. Detta sparande är dock inget som växer. För att dina besparingar ska växa så gäller det att ha pengarna på ett sparkonto med bra sparränta. 

Fundera på om du kan avvara en viss summa per månad för att spara. Ett sätt är att ta en krona per hundralapp av dina inkomster. Med tiden kanske du känner att du kan avvara lite mer, då ökar du upp summan lite. 

Om du inte har stort utrymme i din ekonomi för sparande, så kanske du ska börja fundera på vad det finns för saker du kan dra in på. Så att du kan lägga dessa pengar på sparande istället. Kolla över dina utgifter och vad det finns som du kan avvara. Se till att göra en budget, så att du får en bra översikt över det hela.

Hur och var ska jag spara?

Det finns en mängd olika sätt att spara på idag, från att ha en spargris, till att starta ett sparkonto i den egna banken till att välja en aktör där du så att säga lånar ut pengarna för att få in bra ränta på dem. Det bästa sättet att spara är så klart på ett ställe där dina pengar kan växa, som till exempelvis på ett konto med bra ränta.

Det är bra att fundera på varför du ska spara. En sak att börja med, det är att skapa dig en buffert. Den sortens sparande är för att du ska kunna ta av de pengarna om något oförutsätt händer. När du byggt upp din buffert kan du även starta ett sparande för andra saker. När du ska välja sparform, så påverkas det ofta av risknivå på sparandet, avkastning och hur länge du binder pengarna. Om du kan avvara pengarna utan att behöva röra dem så finns det sparande där du binder dem ett visst antal år, så att du får en högre ränta. 

14 Jul 2021